Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Chateau Belogradetz - ORGANIC

био магазин
.... прочети още

Organic wine in bottles - Vladislav Popov

био магазин
.... прочети още

Продавам 500 кг сушена арония - Радка Василева

био магазин
.... прочети още

Продавам био бадеми - Гергана Радева

био магазин
.... прочети още


organic

Статии, ревюта, анализи

Начало > Статии > Ябълката – (не)обикновеният плод

Ябълката – (не)обикновеният плод

Ябълката – (не)обикновеният плод
Ябълката, която всеки народ смята за свой плод, всъщност се е родила в Хималаите. Култивирана е за първи път в Мала Азия, откъдето се е разпространила в Кавказ, Египет и Палестина и постепенно в целия останал свят. Спомената е в древните писмени паметници на Китай, Персия, Индия и Рим, но едва през миналия век добива значението си на изключителен за здравето плод.
Ябълката е богата на много витамини, минерали и микроелементи, сред които:
витамин C – дори в сладките сортове се съдържат 30 гр витамин C на 100 гр ябълки. Аскорбиновата киселина помага на организма да разгражда отровните вещества, ревитализира клетките и засилва имунната система.
витамин E – препазва тъканите от увреждане, действа срещу целулит и стяга стриктурата на кожата, което прави ябълката изпитано природно средство срещу бръчки.
витамин PP – лесно се справя с умората, депресията и безсънието.
калий – до 180 мг от този елемент се съдържа във всяка ябълка. Той има значение за предаването на нервните импулси и помага за мисловните процеси.
желязо – подобрява състава на кръвта и влияе благотворно на паметта.
магнезий – укрепва мускулите и костите.
пектин – заедно с целулозата, действа благотворно на обмяната на веществата и стимулира храносмилането. Много добре изчиства червата и допринася за по-бързото сваляне на килограми.
йод – съдържа се в семките на ябълката и е полезен за щитовидната жлеза.
Ябълката съдържа още полифеноли, които:
• разграждат мазнините – клинични изследвания, проведени в Япония, сочат, че изяждането на три ябълки на ден преди основното хранене понижава съдържанието на мазнини в кръвта с най-малко 20%.
• подсилват клетъчните стени – помагат за тяхното възстановяване след увреждане, като по този начин предотвратяват проникването на вредни вещества в кръвта.
• предпазват червата – подпомагат правилното им функциониране и редовното им изпразване.
• неутрализират действието на свободните радикали – предпазват клетките от израждане и намаляват риска от развитие на злокачествени заболявания.
От своя страна, флавоноидът кверцетин, съдържащ се в ябълките, контролира възпаленията, които провокират рак. Той снижава риска от рак на белите дробове с около 46% и рак на дебелото черво с до 40%, облекчава астмата, спира растежа на раковите клетки на простатата.
Изпитани лечебни рецепти с ябълки:
• против висока температура – челото се налага с компрес от ситно настъргани ябълки в слой с дебелина 1 см върху двупластова марля;
• при остър и хроничен бронхит – ябълките се наразвят на дребно и се задушават в малко вода на бавен огън; от получената смес се приемат по 1-2 с. л. на всеки кръгъл час;
• при уморена кожа – настъргва се ябълка без кожата, изстисква се сокът от нея и се изсипва на марля, която се поставя върху лицето за 15-20 мин.© 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

   Page copy protected against web site content infringement by Copyscape