Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Organic wine in bottles - Vladislav Popov

био магазин
.... прочети още

Продавам 500 кг сушена арония - Радка Василева

био магазин
.... прочети още

Продавам био бадеми - Гергана Радева

био магазин
.... прочети още

Валентин Тафраджийски

био магазин
.... прочети още


organic

Статии, ревюта, анализи

Начало > Статии > Как да защитим растенията без химия

Как да защитим растенията без химия

Как да защитим растенията без химия
В биологичното земеделие се отдава по-голямо значение на мерките, които стимулират здравето и развитието на съпротивителните сили на отглежданите растения спрямо болести и неприятели. За болести и неприятели говорим тогава, когато има едностранно размножаване на определен вредител. Само допреди 60-70 години човечеството е решавало тези проблеми с помощта на отвари, настойки или запарки от разпространени местни видове растения, които имат свойството да отблъскват или да унищожават вредните насекоми. Под влияние на въздуха и светлината, тези отвари и настойки бързо губят своята токсичност и рядко имат негативно действие върху човека.

Растения за биологична борба (инсектициди):
- Мечи лук (левурда): срещу листни въшки и мана при домати. Настойка от цветоносни стъбла (събрани май-юни), луковици, листа. Двукратно напръскване. 1 кг ситно нарязана зелена маса от мечи лук и чесън, накисната в 3 л вода за 12 дни – 300 гр от нея на 10 л вода.;
- Лук: срещу паяжинообразуващи акари и листни въшки. Настойка от 200 гр люспи на 10 л вода, накиснати за 12-15 часа. Трикратно напръскване през 5 дни. Срещу птици, нападащи плодовете – разрязани луковици в короните на дърветата или редовете (за ягоди).
- Чесън: срещу гъгрици. На 100 кг зърно, ориз, брашно – 200 гр луковици. Между лозите. Срещу паяжинообразуващи акари – 0.5 кг се счуква и се смесва с 3-5 л вода. Прецежда се и остатакът се накисва отново. Двата извлека се доливат с вода до 10 л. От него на 300 мл се добавя 10 л вода. Друга рецепта: 0.5 кг се нарязва и счуква. В стъклен съд се добавят 3 л вода – стои на тъмно и топло място. След 5 дни се прецежда. По 60 мл от настойката и 50 гр сапун на 10 л вода. Срещу листни въшки и оси по сливата – 2-3 наситнени глави на 10 л вода. Срещу пшеничен трипс – 200 гр на 10 л вода.
- Ралица: срещу гъсеници на пръстенотворката, бяла овощна пеперуда, молци, бяла, зелева и репна пеперуда, зелева нощенка, оси, ларви на листогризещи бръмбари и листни бълхи (за ябълка). 1 кг суха трева, накисната за 2 дни в 10 л вода, или отвара след настойката, варена 1-2 часа.
- Повет: срещу листни въшки. Неразпукани цветни бутони и цветове (1.125 кг) се накисват за 1-2 часа в 10 л вода.
- Коноп: срещу ларви на майски бръмбар. Засят или внесени в почвата стъбла.
- Млечка: срещу гъсеници. 4 кг листа се варят 2-3 часа в малко вода, отварата се прецежда и се долива още вода (до 10 л). Второ пръскане след 4 дни.
- Хрян: за съхранение на плодове. На 40 кг се поставят 3.2 кг. 200 гр настърган хрян запазва за 5 месеца касисовите плодове (на височина 25 см и диаметър 25 см).
- Бял синап: потиска развитието на плевелите. В смес с грах увеличава добива. Защитна ивица при овощни (и кориандър).
- Къдраволистен магданоз: срещу лозова филоксера. Около лозя, в редовете.
- Татул: срещу зелева и цвеклова листни въшки. Изсушени стъбла и листна маса – 400 гр на 10 л вода.
- Тютюн: срещу листни въшки, бълхи, трипсове, листозавивачки, зелев молец, рапична и вишнева оси. 400 гр ситно нарязана маса на 10 л вода за 2 дни. Прецежда се и се добавят още 10 л вода и 80 мл сапун.
- Домат: срещу листогризещи гъсеници и неприятели и ябълков плодов червей. 4 кг ситно нарязана зелена маса на 10 л вода. Вари се 30 мин., след което 2-3 л от нея се разреждат с 10 л вода и 40 гр сапун.
- Люти чушки: срещу листни въшки, бълхи, гъсеници и голи охлюви. 1 кг пресни или 0.5 кг сухи чушки се разрязват на две и се варят 1 час в 10 л вода в затворен съд (или настойка). След това се оставят 2 дни, намачкват и прецеждат. 125 мл на 10 л вода и 40 гр сапун.
- Картофи: срещу листни въшки и акари при краставици. 1.2 кг свежа маса (или 0.6-0.8 кг суха) на 10 л вода за 3 часа.
- Черен бъз: срещу педомерка, акари и сливов плодов червей. Засят или клонки в короните през цъфтежа.
- Лайка: срещу смучещи, гъсеници и лъжегъсеници (оси). 1 кг суха маса на 10 л вода за 12 часа. Прецежда се и се добавят още 30 л вода и 120 гр сапун (по 40 гр на всеки 10 л вода).
- Бял равнец: срещу листни въшки, бълхи, акари и трипсове. 800 гр суха маса се надробява и се запарва с вряла вода за 30-40 мин. (или се вари). Долива се до 10 л вода и кисне за 36-48 часа.
- Глухарче: срещу листни въшки, бълхи и акари по овощните. 200-300 гр свежи корени (или 400 гр листа) се заливат с 10 л леко затоплена вода за 1-2 часа. Първо пръскане – при разтваряне на пъпките, второ – след цъфтежа, следващи – през 15 дни.
- Обикновен пелин: срещу листогризещи гъсеници, гъсеници и ябълков плодов червей. 1 кг просушена маса се вари 10-15 мин. в малко вода, изстудява се и се долива до 10 л вода. Препоръчва се да се добави настойка от сух кокоши тор (1-2 кг сух кокоши тор се накисва за 1-2 денонощия в малко вода). Смесва се с непрецедената отвара от пелин, прецежда се и се долива до 10 л вода.
- Тагетис: срещу нематоди. Засаждат се между редовете при ягоди. Срещу листни въшки – настойка от 1 кг цветове на 10 л вода.
- Елша: срещу попово прасе. Закопаване на клонки.
- Арония: срещу гъбни. Листа, откъснати през юни-юли.
- Смрадлика: срещу гъсеници.
- Есенен минзухар: срещу гъсеници. Настойка от сухи луковици (1.5 кг на 10 л вода) за 3 дни.
- Вратига: срещу листни въшки. Отвара 1 кг на 10 л вода.
- Конски лапад: срещу листни въшки и акари. Настойка от 1 кг на 10 л вода за 1 ден.
- Невен: срещу листни въшки. Отвара 1 кг на 10 л вода.
- Отровно лютиче: срещу листни въшки. Настойка 1 кг на 10 л вода.
- Кукуряк: срещу листни въшки, акари и трипсове. Настойка 1 кг на 10 л вода.

Неприятели и биологична борба:
- Листни въшки: отвара от полски хвощ, ревен, обелки от лук, картофи, листа на алабаш, вратига, пелин; извлек от коприва, пелин, чесън; сапунен разтвор; отвара от противоглистна папрат, орлова папрат, дървесна пепел.
- Бяла зелева пеперуда: извлек от листа и стъбла на домати.
- Лукова муха: отвара от ревен; смесена култура с моркови.
- Морковена муха: смесена култура с лук, чесън, праз, лавандула.
- Гъсеници: извлек от пелин, отвара от вратига, разтвор на мек сапун.
- Акари: отвара от полски хвощ, 0.3% мек сапун с тор от коприва, чесън.
- Щитоносни въшки: разтвор на мек сапун, сернокисела глина.
- Белокрилка: разтвор на мек сапун, сернокисела глина.
- Попово прасе: заравяне на съдове до повърхността на почвата.
- Нематоди: смесени култури с тагетис.
- Голи охлюви: капани с бира, компост, извлек от бегония, дървесна пепел около растенията, сажди, каменно брашно и вар; примамки от части от картофи, загнили домати, краставици.
- Земни бълхи: при зелевите смесени култури – със спанак и салата, отвара от вратига и пелин.
- Сляпо куче: сухи и свежи листа от пелин, хризантема.
- Царевичен пробивач: през пролетта, след излюпване на гъсениците, преди вгризване – ПИРОС, 80 мл на 100 л вода, пръскане рано сутрин или вечер; през юли-август – също. Летежът на пеперудите може да се следи с ФЕРОМОН 3510, на 50 м. Една от друга уловки. Трихограма маидис – 10 000-50 000 женски на декар, при гъстота повече от 5 яйчни купчини на 100 растения.
- Телени червеи: обработка на почвата; примамки – варени царевични или пшенични зърна, 5-6 кг на дка, напоени с инсектицид.

Борба с болестите по зеленчуковите:
- Обеззаразяване на семената: отвара от лайка; термично – фасул, грах, домати, бамя. При доматите – в гореща вода при 56ºC за 30 мин.; срещу ТМV – суха термообработка при 56ºC за 6 часа, след това при 80ºC за 24 часа. Семена от зеле срещу бактериоза и мана – в гореща вода при 50ºC за 30 мин., а за цветно зеле – за 18 мин. Арпаджик – срещу мана 16 часа при 40ºC, 8 часа при 43ºC или поставени на пряко слънчево греене за 1-2 седмици.
- Бактериален пригор по доматите: отвара от вратига, полски хвощ, бордолезов разтвор.
- Ръжди: отвара от полски хвощ, сероваров разтвор.
- Брашнеста мана: сероваров разтвор, колоидна сяра през 8-14 дни, отвара от полски хвощ.
- Гъбни: чесън, лук, калиев перманганат.
- Бактериални: чесън на прах.
- Мани: медни препарати, отвара от полски хвощ.



© 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

   Page copy protected against web site content infringement by Copyscape