Вход за производители
organic
bio
organic
organic
bio


Био градини Алваново

био магазин
.... прочети още

Chateau Belogradetz - ORGANIC

био магазин
.... прочети още

Organic wine in bottles - Vladislav Popov

био магазин
.... прочети още

Продавам 500 кг сушена арония - Радка Василева

био магазин
.... прочети още


organic

Какво е органик

Начало > Какво е ОРГАНИК > Какво е органик

Органичните храни се произвеждат в съответствие с определени стандарти за производство. През по-голямата част от човешката история, селското стопанство може да бъде окачествено като органично. След ХХ век бяха произведени и предлагани нови и често неизпитани синтетични химикали, изтъквани като подобрения, въведени във всички хранителни продукти. Този по-нов стил на производство е наричан "конвенционален" и за разлика от органичното производство, продуктите се произвеждат много по-бързо и лесно. При органичното производство използването на конвенционални небиологични пестициди, инсектициди и хербициди е абсолютно забранено. Въпреки това, противно на общоприетото схващане, някои неорганични торове все още се използват. Ако животните са включени в програма за органично производство, те трябва да са отгледани без обичайната употреба на антибиотици и хормони на растежа, и като цяло хранени със здравословна храна. В повечето страни биологичните продукти не могат да бъдат генетично модифицирани.

Биологичното производство на храни е силно регулирана промишленост, различна от частното градинарство. В момента Европейският съюз, Съединените щати, Канада, Япония и много други страни изискват от производителите да получат специален сертификат, за да се разреши продажбата на хранителните продукти като "органични" в рамките на техните граници. Повечето сертификати разрешават използването на някои химикали и пестициди, така че потребителите трябва да знаят стандартите за квалифицираните като "органични" продукти в съответните страни.

Исторически погледнато, органичните ферми са относително малки семейни ферми (което е и причината органична храна да е на разположение само в малки магазини или пазари на земеделски производители). Въпреки това, от началото на 1990 г. биологичното производство на храни бележи растеж от около 20% на година, но все още заема съвсем малък дял от хранително-вкусовата промишленост в развитите и развиващите се страни. Към април 2008 г. органичните храни съставят 1-2% от хранителните продажби в световен мащаб.© 2009-2010 organic.bg. Всички права запазени. Фирма за изработка на сайт и компютри от РС Консулт

   Page copy protected against web site content infringement by Copyscape